Posted by : Jordi Castaño diumenge, 23 de juny del 2013

A causa d'un imprevist i quantiós excedent de sobrassada a casa, vaig decidir donar-li sortida preparant alguna cosa en la que no fos l'ingredient principal, però li donés un toc d'aquesta preuada menja.

A més, com volia preparar un segon plat per a 7 persones que quasi no mengen, em vaig decidir per farcir un pollastre de pagès amb la sobrassada i el que m'inspires el mercat del dissabte matí.

I em va sortir això (a la foto, sense salsa ni acompanyament).



Els ingredients (per unes 6-8 persones) són:


- Un pollastre de pagès d'uns dos quilos llargs (aquest feia 2 quilos i mig).
- Sobrassada (quantitat a gust del consumidor). I si pot ser com és el cas, d'en Xesc Reina, molt millor...
- Espinacs (amb mig quilo en cru ja farem, no sigui que ens surti un plat massa vegetarià...).
- Pinyons (80-100 grams).
- Didalets de botifarra trufada (uns 300 grams).
- Qualsevol altre cosa que la vostre imaginació pugui introduir al interior del animal.
- Sal i pebre (veure comentari final).

Demanarem a la pollera que ens desossi el pollastre deixant per una banda la carn i per l'altre tots els ossos, carcanada, fetge i resta de peces innobles.

Prepararem en primer lloc un fons fosc de pollastre, torrant tots aquests ossos i carcanades al forn en una cassola de ferro a 200º durant unes dos o tres hores, juntament amb una ceba, un porro i una pastanaga. Anirem vigilant i donant la volta als trossos durant aquest temps.

Un cop veiem que tenen un color torrat i la casa ja fa olor a rostisseria, col·locarem la mateixa cassola al foc, mullarem el conjunt amb uns tres litres d'aigua o fons clar de pollastre (el que bé a ser un brou de tota la vida) i amb l'ajuda d'una espàtula de silicona rascarem el fons per extreure tots els sucs caramel·litzats del pollastre. A foc mig-alt el deixarem reduir durant unes dues o tres hores, fins que ja no tinguem res a extreure de les restes del pollastre. Ens ha de quedar aproximadament una cinquena o sisena part del líquid que havíem afegit.




El deixarem refredar amb els trossos a dins i un cop ja estigui fred el colarem deixant una bona estona que els ossos i altres restes deixin anar poc a poc la substancia que quedi agafada. El posarem en  un bol de vidre i el guardarem tapat a la nevera fins el dia següent.





Els espinacs els saltarem en una paella amb unes gotes d'oli i els deixarem escórrer i refredar per que perdin tota la seva aigua.

Els pinyons els torrarem al forn a uns 150-160º anant-los vigilant contínuament per que no se'ns cremin.

Un cop tinguem freds tots els ingredients que volem per farcir el pollastre, anirem per feina i amb cura posarem tots aquests al interior (abans haurem d'haver-li fet una depilació intensa per la banda de la pell...). Amb molt de compte l'anirem enrotllant i li donarem forma.




Amb l'ajuda d'un cordill de cuina, el lligarem bé per evitar que s'hi cagui per les potes (o el que és el mateix, que se li surti el farcit que tant ens ha costat d'introduir-li.




En una cassola a foc ben viu, el marcarem per totes les seves bandes i després l'introduirem al forn a  uns 160-180º durant aproximadament una hora i mitja i sempre vigilant i donant-li voltes cada cert temps (cada quinze o vint minuts).




Un cop ja el tinguem cuinat, el deixarem refredar a temperatura ambient a sobre d'una reixa del forn amb una safata a la part inferior per deixar que perdi la resta del greix.




Un cop fred, l'embolicarem ben fort amb paper film i el deixarem tota la nit a la nevera.




Només ens quedarà tallar en rodanxes d'aproximadament un centímetre (és molt millor i més fàcil fer-ho en fred), escalfar al forn els talls (només per treure la fredor de la nevera) i la salsa al foc, deixant-la reduir més o menys en funció de l'acompanyament que triem i com volem que ens quedi (també hi ha la opció de reduir-la amb maizena, xantana o espessidor similar).

Ho podem acompanyar amb el que més de gust ens vingui: unes verdures escaldades, un puré de patates, patates fregides, pasta, arròs...

Tot i que no ho vaig salpebrar, no va quedar insípid, ja que la sobrassada ja li aportava un bon grau de fortor. La propera vegada de totes formes, si que ho faré (amb cura) en cru, ja que penso que li anirà molt millor.



Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Amb la tecnologia de Blogger.

Guia 3(o+)aTaula

Guia 3(o+)aTaula
Feu clic per descarregar-la en PDF

Dites a tenir en compte

"No hi ha amor més sincer que l'amor al menjar" - George Bernard Shaw

"L'amor és tan important com el menjar. Però no alimenta" - Gabriel García Márquez

"No ens reunim al voltant de la taula per menjar, sinó per menjar junts" - Plutarco

"Qui rep als seus amics i no presta cap atenció personal al menjar que ha estat preparat, no mereix tenir amics" - Anthelme Brillat-Savarín

"La vida és allò que passa entre els àpats" - Carlos Rolando

Entrades Populars

Arxiu del Blog

La meva llista de blogs

Total de visualitzacions de pàgina:

Traduir

Seguidors

- Copyright © La cuina de Mindundi -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -